Tip Efekt lupa
 

Kypřící prášek (1 kg)

 

Víte, co by nemělo chybět ve spíži žádné hospodyňce, která ráda peče? Jestliže jste tipovali kypřicí prášek, máte bod. Kypřicí prášek je neodmyslitelnou součástí receptury přípravy nejrůznějších těst, neboť díky němu je těsto krásně nadýchané. Nezapomeňte si proto zkontrolovat vaše zásoby kypřicího prášku.

 

Dostupnost Skladem
106 Kč
   
Kategorie Ostatní přípravky
 

Návod na přípravu

Kypřicí prášek rozmícháme v mouce a přidáme do těsta. Kypřicí prášek používáme při přípravě třeného, křehkého, piškotového těsta, perníků apod.

Doporučené recepty

Koláč s jablky
300 g hladké mouky, 120 g solamylu, 150 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 1 kypřicí prášek z Labety. Vypracované těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto rozložíme strouhaná jablka, posypeme skořicovým cukrem z Labety a nastrouháme druhou polovinu těsta. Pečeme 175 °C cca 25 - 35 minut.

Koláč se strouhanými jablky
2 vejce, 200 g moučkového cukru, 300 g pol. mouky, 1 vanilínový cukr, 1 kypřicí prášek z Labety, 100 g rozpuštěného másla, 350 g strouhaných jablek, 250 ml mléka. Suroviny dáme do mísy a promícháme. Na vymazaném a vysypaném plechu těsto stejnoměrně rozetřeme a pečeme při teplotě 180 °C asi 30 minut. Polijeme čokoládovou polevou.

Mramorová buchta
Ze 400 g polohrubé mouky, 200 g margarínu, 250 g cukru, 1 a ½ kypřicího prášku z Labety, 4 žloutků a 300 – 350 ml mléka ušleháme těsto, do kterého lehce vmícháme tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné zamícháme 2 lžíce kakaa. Na vymazaný a vysypaný plech dáváme lžící střídavě tmavé a světlé těsto. Pečeme při 175 °C 30 – 40 minut.

Mrkvánky
150 g rozmixované podušené mrkve, 4 polévkové lžíce oleje, 125 g hladké mouky, špetka soli, 1 lžička kypřicího prášku z Labety, ½ lžičky skořice, 2 lžíce pomerančové kůry, 1 vejce, 50 g hnědého cukru, 30 g medu, 20 g rozinek. Olej, kůru, vejce, cukr a med ušleháme do pěny. Vmícháme dušenou mrkev a rozinky. Přidáme mouku, kypřicí prášek, sůl, skořici a vypracujeme těsto. Na plech vyložený pečícím papírem děláme lžičkou kopečky. Pečeme 12 – 15 minut při 180 °C.

Tvarohová bábovka
300 g polohrubé mouky, 220 g cukru, 200 g margarínu, 1 tvaroh, 4 žloutky, 1 a ½ kypřicího prášku z Labety, 1 vanilínový cukr z Labety, 75 – 100 ml mléka smícháme a přidáme ušlehaný tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 170 – 175 °C 45 – 55 minut.

Složení

kypřicí látky (disfosforečnany, uhličitany sodné), pšeničná mouka, slunečnicový olej

Výživové hodnoty ve 100 g
Energetická hodnota [kJ/kcal] 546/ 129
Tuky [g] 0,9
z toho nasycené mastné kyseliny [g] 0,1
Sacharidy [g] 27
z toho cukry [g] < 0,5
Bílkoviny [g] 4,0
Sůl [g] 37,2
Vláknina [g] 1,4